Morgen wordt een massale landelijke manifestatie in het streekvervoer verwacht, waar duizenden buschauffeurs samenkomen in de Jaarbeurs te Utrecht. Vakbonden FNV en CNV zullen namens de werknemers een witboek en een petitie overhandigen aan staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Vivianne Heijnen. Met deze actie willen de bonden de aandacht vestigen op het vastgelopen cao-conflict in het openbaar vervoer.

Medewerkers in het openbaar vervoer voeren al weken actie voor een eerlijke cao, met inbegrip van afspraken over een rechtvaardige loonsverhoging, de aanpak van de hoge werkdruk en een regeling om eerder met pensioen te kunnen. Deze week staan er nog twee actiedagen gepland, op dinsdag en woensdag.

Deze week staan er nog twee actiedagen gepland, op dinsdag en woensdag.. Taxibusjebestellen.nl

Het gaat om de toekomst van streekvervoer

Marijn van der Gaag, bestuurder van FNV Streekvervoer, merkt op: “Het is positief dat de staatssecretaris ons witboek in ontvangst neemt. Eindelijk neemt het kabinet verantwoordelijkheid. We hebben al geruime tijd aangedrongen op hun betrokkenheid bij onze cao-strijd. Den Haag heeft te lang weggekeken. Natuurlijk gaat het ons om loon, werkdruk en andere kortetermijnafspraken, maar het gaat ook om de toekomst van het streekvervoer, met name op het platteland waar buslijnen verdwijnen. Zoveel mensen zijn afhankelijk van het streekvervoer; het is een zaak waar Den Haag zich actiever in moet mengen.”

Vandaag vond voor het eerst in bijna twee maanden weer overleg plaats tussen de cao-partijen. Hanane Chikhi, onderhandelaar van CNV Vakmensen, verklaarde: “Hoewel dit nog geen doorbraak heeft opgeleverd, is het positief dat we vandaag weer om tafel hebben gezeten. We hebben afgesproken om het overleg voort te zetten. Op een gegeven moment moeten we toch tot een oplossing komen. Het is voor ons vooral belangrijk om concrete afspraken te maken over de aanpak van de werkdruk, naast een rechtvaardige loonsverhoging en de mogelijkheid om eerder met pensioen te gaan.” De buschauffeurs benadrukken het belang van een oplossing voor deze kwestie en hopen dat er snel concrete vooruitgang kan worden geboekt.

× Boek via WhatsApp 🚖💬