Taxichauffeurs in Utrecht hebben hun bezorgdheid geuit over de huidige standplaats aan de centrumzijde van Utrecht Centraal. Volgens hen is deze locatie te ver verwijderd van het centrum, slecht zichtbaar voor passagiers en biedt deze onvoldoende voorzieningen, wat heeft geleid tot potentieel gevaarlijke verkeerssituaties. “Het fietspad is gewoonweg onvermijdelijk.”

De situatie is met name problematisch wanneer taxi’s vanaf de standplaats vertrekken. Ze moeten een scherpe U-bocht maken om een druk fietspad op te rijden, waar fietsers vanuit beide richtingen komen, en vanaf rechts pas laat zichtbaar zijn, volgens Rob Tweehuijzen, een taxichauffeur die zijn zorgen heeft geuit tegenover RTV Utrecht.

Aan de andere kant zijn de taxi’s slecht zichtbaar voor fietsers die uit de ondergrondse stalling komen, omdat ze eerst een kleine heuvel moeten beklimmen. Dit wordt beschouwd als een potentieel risico. 

”Het is slechts een kwestie van tijd voordat er een ongeluk gebeurt”, waarschuwt Tweehuijzen.

Gevaarlijke situaties voor taxichauffeurs in Utrecht.

De situatie wordt bevestigd door meerdere taxibedrijven in Utrecht “Als je de standplaats verlaat aan de linkerkant, komen fietsers van rechts vanuit de tunnel tevoorschijn, wat leidt tot gevaarlijke situaties”, zegt hij. Hij uit ook zijn twijfels over de vernieuwde taxistandplaats en benadrukt dat de faciliteiten ontoereikend zijn. “Hoewel er een openbare wc is, maken daklozen er vaak gebruik van en laten ze veel rommel achter. Er zou een slot op de deur komen, maar dat is nog steeds niet gebeurd. Daarnaast is er geen geschikte plek om te schuilen bij regenachtig weer. De huidige standplaats is improvisatie van de gemeente.”

Taxichauffeurs die wachten op klanten hebben het recht op een sociale ruimte. “De gemeente moet hier gewoon een soort ontmoetingsruimte creëren waar chauffeurs kunnen schuilen, een kopje koffie kunnen drinken of een sigaret kunnen roken.”

Wat betreft het probleem met het fietspad is dat taxi’s hun eigen uitrit moeten hebben om veilig weg te kunnen rijden. “Vroeger gebruikten we de Spoorstraat, wat altijd de handigste route was om de standplaats te bereiken of te verlaten. Helaas heeft de gemeente die doorgang afgesloten, wat wij afkeuren. Die doorgang moet heropend worden,”. De taxichauffeurs hopen op een oplossing voor de huidige situatie om de veiligheid en dienstverlening te verbeteren.

× Boek via WhatsApp 🚖💬